3 juli 2011

Sightseeing i Porto

Efter en natt med skallande grannhundar i kedja och skrikande masar blev det en liten seightseen i Porto. Staden bestar av backar sa motion och traning far man lixom pa kopet. Staden ar i klass med San Fransisco med sparvaknar och backar.

Utsikt fran hotellfonstret. Langst ner  till vanster i roran bor den stackars jycken som skaller pa natten. Forstar honom 

Lite vidare vyer fran hotellfonstret. Pa bakgarden ar det ett helt berg av gamla vattenflaskor. En tamligen vanlig syn pa bakgardarna. Skrapigt som attan.

Stora affarsgatan, hur lang som helst. Sondagstom

Ett av alla torg, det finns vackra byggnader ocksa

Utsiktsbild over Porto

Mer utsikt
Husen i var del av stan ar valdigt slitna och manga star sondrade och overgivna. Mycket skrap, och sonderslagna glasflaskor lite overallt sa det galler att halla koll pa alla tassar. En del tiggare, uteliggare och en hel del kemiskt paverkade personer, ett och annat kvarter besoker man nog inte efter morkrets inbrott. Bortsett fran det ar det en charmig stad med mycket att titta pa och upptacka. Och har kan man gora sig forstadd pa engelska, vilket ar ganska skont och folk ar valdigt trevliga och hjalpsamma.

Och skolan vi ska ga i har vi hittat. Ett tag blev vi oroliga att vi gatt pa en blasning for den var inte helt latt att fa syn pa. Sa i morgon ska vi satta oss i skolbanken och kanna oss som forsta-klassare igen.

Jarnvagsstationen med enorma kakelvaggar

En annan vagg pa stationen
Till hundarnas gladje finns har mycket duvor att jaga, tyvarr har dom en husse och matte som inte tillater sadana aventyr, men forsoker gor dom. Det finns mycket annat att upptacka har, manga nya dofter, deras nosar ar i backen mest hela tiden utom da de halsar pa omkringspringande hundar. Det ar inga gathundar lyckligtvis, alla har halsband men de springer omkring vind for vag. Otackt med den trafik som ar.
Nar vi satt och fikade kom en morsk katt forbi, en riktig tuffing som inte bangade trots att bada hundarna vralade som tokar. Trodde nastan den skulle ga till attack men den vek av som tur var.
Lilla Loffe hade fatt en fasting i jumsken som gick sonder da han forsokte attackera katten och nu ar dar en stor knol. Den far vi halla koll pa sa det inte blir nagot otackt av det.

Efter en delikat middag bestaende av friterad fisk och ris med gronsaker och Hasse at en slags macka med biff, korv, skinka, agg, massor med ost och tva skivor brod som badade i en tomatsas, tog vi en promenad bort fran centrum. Har var det betydligt lugnare och tystare. Vi gick pa smagator och folk har ofta dorrarna oppna sa man sag in i riktigt risiga hem, manga har ar valdigt fattiga. Har och dar bland alla mer eller mindre fallfardiga hus dok inhagnade bostadshus upp for den battre bemedlade befolkningen. Paminner om hur det ser ut i Rumanien.

Ruinhus drankta i bla blommor, ratt haftig syn
Samma bakgard ur annan vinkel
Vackert kaklad kyrka vid stora affarsgatan

Nastan som hemma....

Vy over floden och portvinstillverkar-distriktet pa andra sidan

Tjusig byggnad, en av manga


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för din kommentar, det är alltid roligt att få